Vesti

Izložba i predavanje o izgradnji Velikog bačkog kanala u okviru obeležavanja 150 godina postojanja SITS-a

Jožef Kiš

Pošto je po završetku kanala Sivac-Vrbas 1787. godine inženjer Jožef Kiš je o svom trošku dva puta premerio terene između Dunava i Tise utvrdio je da postoji visinska razlika od 7,27 m i da postoje uslovi za izgradnju kanala koji bi spojio ove dve reke služeći se Crnom barom.

12.1.1781. godine braća Jožef i Gabor Kiš obraćaju se prestolonasledniku Leopoldu II predstavakom koji je između ostalog sadržao: “Potpisana dva brata, rukovođena težnjom da nešto doprinesu dobru svoje otadžbine, uzimaju sebi smelost da Vašem carskom i kraljevskom veličanstvu najponiznije predlože spajanje Dunava iznad Monoštora s Tisom kod Bačkog Gradišta, putem jednog plovnog kanala kroz Bački komorski okrug… Situacija i plan nivoa, tačno snimljeni o njihovom trošku, i prilozi pokazuju mogućnost izgradnje, kao i veliku korist koju će imati trgovina, fabrike, manufakture, i … njegov doprinos ovoj, po svom položaju i kvalitetu zemlje, tako lepoj pokrajini…”

1792. godine po dobijanju dozvole za izgradnju osnovano je “Privilegovano ugarsko kraljevsko brodarsko društvo” sa osnivačkim kapitalom od 800.000 forinti.

1793. počeli su radovi na izgradnji Velikog bačkog kanala pod vođstvom Jožefa Kiša….

Članice SITV-a u saradnji sa Departmanom za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu obeležiće 150 godina postojanja SITS-a izložbom i predavanjima o izgradnji Velikog bačkog kanala, najvećeg inženjerskog poduhvata tog vremena, od 21.09.2018. do 27.09.2018. u zgradi rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Dobro došli!